dieta-polwegetarianska

Diety wegetariańskie i wegańskie zdobywają w ostatnich latach coraz większą popularność. Rosnące zainteresowanie wegetarianizmem wynika nie tylko z pobudek ideologicznych. Według najnowszych doniesień naukowych diety roślinne wykazują wysoką skuteczność w redukcji masy ciała i utrzymaniu osiągniętego wyniku. Wiele badań naukowych wskazuje na znacznie niższy średni wskaźnik BMI wśród wegetarian niż w populacji stosującej klasyczny model odżywiania.

Należy jednak pamiętać, że szczególnie dieta wegańska wykluczająca wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego jest bardzo restrykcyjna i uciążliwa. Jeżeli stosujemy ją w nieracjonalny sposób może się również okazać niebezpieczna dla zdrowia. Dlatego też, jeśli naszym głównym celem jest zrzucenie zbędnych kilogramów oraz poprawa zdrowia i samopoczucia – dobrym wyborem będzie dieta semiwegetariańska.

Dieta semiwegetariańska (fleksitariańska, półwegetariańska) bazuje na produktach roślinnych, dopuszczając jednak produkty odzwierzęce oraz mięso w ograniczonej ilości.

Podstawą codziennego jadłospisu na diecie semiwegetariańskiej są warzywa, zboża, owoce, orzechy, grzyby i oleje roślinne, a także niskotłuszczowy nabiał i jaja. Mięsa białe oraz ryby i owoce morza mogą być spożywane kilka razy w tygodniu. Mięsa czerwone natomiast powinny znajdować sie w jadłospisie okazjonalnie (raz w tygodniu bądź rzadziej).

Ten model odżywiania znacznie poprawia takie parametry biochemiczne jak: cholesterol całkowity, frakcję LDL cholesterolu oraz poziom glukozy. Istotnie zmniejsza również ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 oraz niektóre nowotwory. Skutecznie obniża też masę ciała. Badania naukowe potwierdzają, że BMI osób stale odżywiających się według zasad diety semiwegetariańskiej jest niższe niż w populacji spożywającej mięso bez ograniczeń.

Należy zauważyć, że spadek wagi po przejściu na dietę fleksitariańską jest niższy niż po przyjęciu diety wegańskiej, lecz znacznie mniejsze ryzyko zdrowotne oraz restrykcyjność tej diety przemawiają na jej korzyść. W związku z dopuszczalnym spożyciem produktów odzwierzęcych niebezpieczeństwo niedożywienia białkowego oraz niedoborów żelaza, wapnia czy witaminy B12 jest znacząco ograniczone. Dieta ta charakteryzuje się elastycznością- nie musimy całkowicie rezygnować z żadnej grupy produktów.

Swoboda jaką zapewnia semiwegetarianizm jest nieocenionym sprzymierzeńcem w walce o osiągnięcie naszych założeń. Dieta ta jest bowiem o wiele łatwiejsza do przestrzegania i przede wszystkim przyjęcia jako nowy styl życia. Trwała zmiana nawyków żywieniowych jest najlepszą metodą skutecznej i długotrwałej redukcji masy ciała i zapobiegania efektowi jo-jo.

Bibliografia:
1.Comparison of Nutritional Quality of the Vegan, Vegetarian,Semi-Vegetarian, Pesco-Vegetarian and Omnivorous Diet, Peter Clarys, Tom Deliens, Inge Huybrechts , Peter Deriemaeker, Barbara Vanaelst,
Willem De Keyzer, Marcel Hebbelinck and Patrick Mullie, Nutrients 2014, 6, 1318-1332;
2. Effects of a vegetarian diet and treatment preference on biochemical and dietary variables in overweight and obese adults: a randomized clinical trial, Lora E Burke, Alana G Hudson, Melanie T Warziski, Mindi A Styn, Edvin Music, Okan U Elci, and Susan M Sereika, Am J Clin Nutr 2007;86:588 –96. Printed in USA. © 2007 American Society for Nutrition
3. Flexitarian Diets and Health: A Review of the evidence-Based Literature Emma J., Derbyshire, Frontiers in Nutrition January 2017 | Volume 3 | Article 55
4.Health Benefits and Risk associated with adopting a vegetarian Diet,Wiesław Pilis, Krzysztof Stec, Michał Zych, Anna Pilis1, Rocz Panstw Zakl Hig 2014;65(1):9-14
5. Risk of overweight and obesity among semivegetarian, lactovegetarian, and vegan women, PK Newby, Katherine L Tucker, and Alicja Wolk, Am J Clin Nutr 2005;81:1267–74.
6. Type of Vegetarian Diet, Body Weight, and Prevalence of Type 2 Diabetes, Serena Tonstad, MD, PHD,Terry Butler, Dryphru Yan, MsCgary E. Fraser, MD, PHD, Diabetes Care, Volume 32, Number 5, May 2009
7. Vegetarian diets and childhood obesity prevention, Joan Sabate´ and Michelle Wien, Am J Clin Nutr 2010;91(suppl):1525S–9S.
8.Vegetarian Diets and Weight Reduction: a Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials, Ru-Yi Huang, MD, MPH, Chuan-Chin Huang, ScD, Frank B. Hu, MD, PhD, and Jorge E.Chavarro, MD, ScD, J Gen Intern Med 31(1):109–16