Menu
Dietetyk Bilsko Ciebie
Telefon do poradni dietetycznej 731 698 373

Zerknij też do zakładki Kontakt!

Wiedza
wiedza o dietach

Dieta w niedoczynności tarczycy

mgr Alicja Skubis - dietetyk Katowice

Hormony tarczycy pełnią w organizmie szereg ważnych funkcji. Odpowiadają między innymi za regulację tempa metabolizmu. W przypadku znacznej niedoczynności zapotrzebowanie energetyczne organizmu może zostać obniżone o nawet 50%. Stąd wynika skłonność osób zmagających się z niedoczynnością do przyrostu masy ciała.

Jaką dietę stosować aby pozbyć się nadmiaru kilogramów?
Najlepszym wyborem jest dieta o lekko obniżonej kaloryczności. Diety bardzo niskokaloryczne nie są polecane- znaczny deficyt podaży energetycznej może wywołać jeszcze większe obniżenie tempa przemian metabolicznych. Dieta redukcyjna w niedoczynności tarczycy powinna opierać się na produktach bogatych w białko, węglowodany złożone oraz tłuszcze nienasycone. Bardzo ważne jest także, zwrócenie uwagi na zawartość w diecie wapnia, selenu, jodu oraz żelaza. Polecany jest niskotłuszczowy nabiał, drób oraz ryby morskie (cenne źródło jodu). Jako źródło żelaza warto jest wprowadzić do diety chude mięsa czerwone (np. wołowina), pestki dyni, sezam oraz orzechy. Głównymi tłuszczami powinny być oleje bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 - oliwa z oliwek, olej lniany. Węglowodany powinny być spożywane głównie w formie grboziarnistych, ciemnych kasz, pieczywa pełnoziarnistego i razowych makaronów. W związku z często towarzyszącą niedoczynności tarczycy insulinoopornością, pożądany jest niski indeks/ ładunek glikemiczny diety. Warto również zadbać o odpowiednią ilość błonnika. Należy pamiętać o wykluczeniu z jadłospisu produktów o działaniu wolotwórczym. Do tej grupy należą przede wszystkim warzywa kapustne (szczególnie surowe).

Bibliografia:
1.Krekora- Wollny K.: Niedoczynność tarczycy a otyłość, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2010
2.Sadowska J.,Stawska A.: Dietoprofilaktyka chorób współtowarzyszących niewydolności tarczycy w wybranej grupie kobiet, Bromat. Chem. Toksykol., 2015.
3. Cymerys M., Rutz- Danielczak A., Pupek-Musialik D., Tykarski A.:Niedoczynność tarczycy, w : Kliniczny zarys chorób, Poznań 2013

wiedza o dietachwiedza o dieciewiedza o dietach
Partnerzy
PromedEstetica PromedMedicareEgyptos Salon kosmetycznyYasumiXtreme FitnessJolieCentrum Rekreacji i SportuAll-Medicus
Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest dietetyk Alicja Skubis. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję