dieta-w-niedoczynnosci-tarczycy

Hormony tarczycy pełnią w organizmie szereg ważnych funkcji. Odpowiadają między innymi za regulację tempa metabolizmu. W przypadku znacznej niedoczynności zapotrzebowanie energetyczne organizmu może zostać obniżone o nawet 50%. Stąd wynika skłonność osób zmagających się z niedoczynnością do przyrostu masy ciała.

Jaką dietę stosować aby pozbyć się nadmiaru kilogramów? Najlepszym wyborem jest dieta o lekko obniżonej kaloryczności. Diety bardzo niskokaloryczne nie są polecane- znaczny deficyt podaży energetycznej może wywołać jeszcze większe obniżenie tempa przemian metabolicznych. Dieta redukcyjna w niedoczynności tarczycy powinna opierać się na produktach bogatych w białko, węglowodanach złożonych oraz tłuszczach nienasyconych. Bardzo ważne jest także, zwrócenie uwagi na zawartość w diecie wapnia, selenu, jodu oraz żelaza. Polecany jest niskotłuszczowy nabiał, drób oraz ryby morskie (cenne źródło jodu). Jako źródło żelaza warto jest wprowadzić do diety chude mięsa czerwone (np. wołowina), pestki dyni, sezam oraz orzechy. Głównymi tłuszczami powinny być oleje bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 – oliwa z oliwek, olej lniany. Węglowodany powinny być spożywane głównie w formie grboziarnistych, ciemnych kasz, pieczywa pełnoziarnystego i razowych makaronów. W związku z często towarzyszącą niedoczynności tarczycy insulinoopornością, pożądany jest niski indeks/ ładunek glikemiczny diety. Warto również zadbać o odpowiednią ilość błonnika. Należy pamiętać o wykluczeniu z jadłospisu produktów o działaniu wolotwórczym. Do tej grupy należą przede wszystkim warzywa strączkowe oraz kapustne szczególnie surowe.

Bibliografia:
1.Krekora- Wollny K.: Niedoczynność tarczycy a otyłość, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2010
2.Sadowska J.,Stawska A.: Dietoprofilaktyka chorób współtowarzyszących niewydolności tarczycy w wybranej grupie kobiet, Bromat. Chem. Toksykol., 2015.
3. Cymerys M., Rutz- Danielczak A., Pupek-Musialik D., Tykarski A.:Niedoczynność tarczycy, w : Kliniczny zarys chorób, Poznań 2013