Menu
Dietetyk Bilsko Ciebie
Telefon do poradni dietetycznej 731 698 373

Zerknij też do zakładki Kontakt!

Wiedza
wiedza o dietach

Comfort food- co to takiego?

mgr Alicja Skubis - dietetyk Katowice (Piotrowice)

"Comfort food" to pojęcie określające potrawy, które przywołują miłe wspomnienia oraz poprawiają nastrój. Mogą one przybierać bardzo różną formę- od wysokokalorycznych słodyczy po tradycyjne kotlety schabowe. W większości nasze "comfort food" wynikają z miłych doświadczeń z dzieciństwa. Dla każdego kraju w zależności od tradycji kulinarnych kanon najpopularniejszych comfort food jest nieco inny. W Polsce najczęściej są to pierogi, barszcz z uszkami, bigos, makaron z truskawkami, sernik czy kopytka. Chociaż tradycja i kultura odgrywają ważną rolę w kształtowaniu naszych przyzwyczajeń i wyborze comfort food, to ostateczny ich charakter jest kwestią indywidualną. Comfort food to po prostu potrawy, które sprawiają, że czujemy się lepiej.

Czy wpływa na życie? Oczywiście! Biorąc pod uwagę comfort food kształtujemy nasze nawyki żywieniowe i codzienne jadłospisy. Obecność ulubionych potraw na naszym stole przywołuje miłe wspomnienia, sprawia, że czujemy się stabilniej i bezpieczniej, pomaga pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Każdy z nas zna ten specyficzny rodzaj "głodu", który towarzyszy mu w nerwowe dni, czy podczas dalekiego wyjazdu z rodzinnych stron. Myślimy wtedy- "Ale mam ochotę na….!"- na znany smak, który wywoła w nas przyjemne emocje i pozwoli nam poczuć się komfortowo.

Jeżeli do naszego repertuaru comfort foods należą produkty wysokokaloryczne (ciasta, ciasteczka, lody, czekolada, cukierki, czekoladki), fast food (w Polsce bardzo często są to zapiekanki) czy tradycyjne obiadki okraszone tłuszczem (żurek, bigos, kotlety) powinniśmy być szczególnie czujni. "Zajadanie stresu" takimi produktami daje tylko chwilową ulgę. Długofalowe konsekwencje wynikające ze zbytniej słabości, do tego rodzaju potraw to nie tylko ryzyko zwiększenia masy ciała, ale również rozwinięcia wielu chorób- otyłości, cukrzycy typu II, nadciśnienia czy miażdżycy.

Warto przeanalizować swoje zwyczaje żywieniowe i zastanowić się jakie potrawy jemy "na pocieszenie" oraz czy nie robimy tego zbyt często. Comfort food mogą stanowić dla nas zarówno drogę do przywrócenia miłych wspomnień jak i pewnego rodzaju uzależnienie.

wiedza o dietachwiedza o dieciewiedza o dietach
Partnerzy
PromedEstetica PromedMedicareEgyptos Salon kosmetycznyYasumiXtreme FitnessJolieCentrum Rekreacji i SportuAll-Medicus
Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest dietetyk Alicja Skubis. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję