Pyszny, sycący i szybki w przygotowaniu obiad dla zabieganych
Roksana Mucha- Pudo - dietetyk Dąbrowa Górnicza
Składniki: (sugerowana porcja dla jednej osoby: 369 kcal)100g Łosoś świeży 100g Szparagi50g Papryka czerwona50g Marchew100g Ziemniaki5g Oliwa z oliwekSól, pieprz, przyprawa do ryby, zioła Przepis przygotowania: Warzywa pokroić, wymieszać z oliwą i posypać przyprawami. Całość piec w piekarniku ok. 30
Kotlety z fasoli
mgr Alicja Szwan - dietetyk Tarnowskie Góry
Składniki: (sugerowana porcja dla jednej osoby: 205 kcal) 120g Fasola czerwona konserwowa 1/2 szt. Jajko kurze10g Mąka orkiszowaPół ząbka czosnku, pieprz, sól, papryka wędzona Przepis przygotowania: Fasolę odsączyć i przepłukać na sitku. Następnie ugnieść, wymieszać z jajkiem, mąką i przyprawami.
Bananowo- owsiana babeczka cynamonowa
- dietetyk Piekary Śląskie
Składniki: (sugerowana porcja dla jednej osoby: 457 kcal) 20 g Czekolada gorzka 80% kakao60 g Jaja kurze całe (1szt.)120 g Banan30 g Płatki owsiane50 g Skyr naturalnyProszek do pieczenia, cynamon Przepis przygotowania:Płatki owsiane zblendować na mąkę, a następnie wymieszać z
Placki z dyni nie tylko na śniadanie
- dietetyk Bytom
W okresie jesiennym warto nie zapominać o dyni jako elemencie zdrowego żywienia. W okresie jesiennym dynia cieszy oko jako ozdoba ale to wdzięczne warzywo jest pełne minerałów, błonnika 2,9g/100g a także białka 1,3g/100g.Składniki na ok 8 szt.:jedna średnia dynia (ja
Placki z cukinii
- dietetyk Katowice (Piotrowice)
Składniki:(sugerowana porcja dla jednej osoby; 440 kcal) 300g Cukinia60 g Ser Feta 12% tłuszczu 30 g Jajko kurze (1/2 szt.)30 g Mąka pełnoziarnista10g Olej roślinnyNatka pietruszki100 g Jogurt naturalny Przepis przygotowania: Cukinię zetrzeć na grubych oczkach, posolić, odczekać kilka minut
Pasta z awokado
mgr Alicja Szwan - dietetyk Tarnowskie Góry
Szybka pasta na kanapki, do tortilli czy jako dip do warzyw. Warto kupować awokado dojrzałe lub zostawić je kilka dni na parapecie aby dojrzało. Skąd wiedzieć, czy awokado nadaje się już do zjedzenia? Powinno być dosyć miękkie od góry, a
Omlet owsiany
mgr Alicja Szwan - dietetyk Tarnowskie Góry
Składniki:(sugerowana porcja dla jednej osoby = 302 kcal bez dodatków, z dodatkami około 400 kcal w zależności od dodanych owoców). 60g jajo kurze (1 szt.)40g płatki owsiane górskie5g kakao naturalne5g ksylitol5g olej rzepakowy Do podania: 30g jogurtu greckiego + 100g
Placuszki z jabłkami
- dietetyk
Składniki: (sugerowana porcja dla jednej osoby = 254 kcal) 30g Jajo kurze (1/2 szt.)20g Mąka pełnoziarnista5g Otręby50g Mleko 2%100g Jabłko5g Olej rzepakowy uniwersalny 5g Cukier puder/ ksylitol Przepis przygotowania:Białko ubić na sztywną masę, wymieszać z mąką, mlekiem, otrębami i szczyptą
Sałatka z kaszą jaglaną i grillowaną cukinią
- dietetyk Czeladź
Składniki: (sugerowana porcja dla jednej osoby = 354 kcal) 50 g Kasza jaglana 200 g Cukinia50g Ser feta 12% 5 g Oliwa z oliwek 6 g Miód pszczeli (1/2 łyżeczki) Musztarda, sok z cytryny, pieprz, sałata Przepis przygotowania: Cukinię pokroić
Przegrzebki z rukolą
mgr Alicja Skubis - dietetyk Tąpkowice
Składniki:(sugerowana porcja dla jednej osoby = 258 kcal)100 g Przegrzebki 100 g Pomidorki koktajlowe10g Olej rzepakowy 5 g Oliwa z oliwek Rukola, sok z cytryny, natka pietruszki, czosnek Przepis przygotowania: Przegrzebki otworzyć nożem, wyjąć z muszli, oczyścić i dokładnie opłukać.
Leczo z makaronem
- dietetyk
Składniki:(sugerowana porcja dla jednej osoby = 456 kcal)50 g Makaron pełnoziarnisty 150 g Cukinia 100 g Papryka czerwona 50 g Cebula 50 g Kiełbasa podsuszana drobiowa 200 g Pomidory z puszki 10 g Oliwa z oliwek Czosnek, zioła prowansalskie Przepis
Zupa pomidorowa z klopsami
- dietetyk Czeladź
Składniki:(sugerowana porcja dla jednej osoby = 477 kcal)50 g Ryż brązowy200g Pomidory (pulpa pomidorowa lub świeże pomidory) 250 g Bulion warzywny - wywar z włoszczyzny lub woda 30 g Serek twarożkowy chudy50g Cebula100g Mięso z piersi indyka bez skóry, mielone