Czy warto wprowadzić ananasa do diety?
Utworzone przez: Iga Gąsior
dietetyk Bielsko-Biała
styczeń 27, 2023
Ananas to egzotyczny owoc o bardzo ciekawym smaku. W tym owocu znajdują się witaminy oraz cenne składniki odżywcze. Jego zaletą jest to, że jest dostępny w handlu cały rok. Ananas zawiera witaminę C, która sprawia, że procesy starzenia się w
Typowe błędy podczas odchudzania
Utworzone przez: Iga Gąsior
dietetyk Jasienica
styczeń 20, 2023
Wiele osób popełnia błędy podczas odchudzania, które skutecznie utrudniają ten proces. Jeśli waga stoi cały czas w miejscu to warto zastanowić się czy nie robimy czegoś źle. Czasami ograniczenie fast foodów i słodyczy nie wystarczy, aby osiągnąć wymarzoną sylwetkę. Bardzo
Jak przestać podjadać?
Utworzone przez: Iga Gąsior
dietetyk Bielsko-Biała
styczeń 13, 2023
Podjadanie to bardzo częsty problem, który dotyczy wielu osób. Jest to przeszkoda, która może skutecznie utrudnić odchudzanie oraz może prowadzić do problemów z masą ciała. Aby uniknąć podjadania należy zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu. Uczucie pragnienia można łatwo pomylić z
Królowa jesieni- dynia
Utworzone przez: Iga Gąsior
dietetyk Bielsko-Biała
listopad 11, 2022
Dynia często nazywana jest królową jesieni, ponieważ zawiera bardzo dużo wartości odżywczych, jest bardzo smaczna i można przygotować z niej wiele potraw. Obfituje w potas, który m.in. reguluje ciśnienie krwi, zawiera dużą ilość witaminy E- antyoksydantu, który chroni organizm przed
Dieta anti-aging
Utworzone przez: mgr Alicja Szwan
dietetyk Tarnowskie Góry
wrzesień 21, 2022
Jak dieta wpływa na starzenie się skóry? Nie od dziś wiadomo, że zdrowe odżywianie oraz prowadzenia aktywnego trybu życia, mają ogromne znaczenie w kontekście zachowania pełni zdrowia i sprawności na długie lata. Podczas analizy składu ciała, którą wykonuję Pacjentom na
Odżywianie w anemii z niedoboru żelaza
Utworzone przez: dietetykbliskociebie.pl
dietetyk Katowice
luty 25, 2022
Niedokrwistość z niedoboru żelaza może pojawić się z wielu przyczyn. Najczęściej rozwija się u dzieci, kobiet cierpiących na obfite krwawienia z dróg rodnych oraz u osób z chorobami przewodu pokarmowego (np. polipy jelita, nowotwór, nieswoiste zapalenia jelit). Bardzo ważne jest
Co jeść i czego unikać, przy problemach z trądzikiem?
Utworzone przez: mgr Alicja Szwan
dietetyk Tarnowskie Góry
grudzień 17, 2021
Problemy z cerą to zmora wielu osób w dzisiejszym świecie. Siedzący tryb życia i przetworzone jedzenie tylko pogłębiają ten problem. Zmiany skórne mogą być spowodowane zaburzeniami gospodarki hormonalnej lub nieprawidłową pielęgnacją. Odpowiednio zbilansowana dieta przynosi szereg korzyści zdrowotnych, w tym
Baby-Led Weaning
Utworzone przez: dietetykbliskociebie.pl
dietetyk Katowice
grudzień 14, 2021
Baby-led weaning (BLW) jest to metoda rozszerzania diety niemowlęcia dotychczas karmionego mlekiem. Polega ona na podawaniu dziecku różnych produktów stałych do samodzielnego spożycia. Podstawą diety dziecka w początkach stosowania BLW jest nadal mleko, ponieważ ilości zjedzonego przez dziecko pokarmu są
Insulinooporność- co to jest i kiedy mamy z nią do czynienia
Utworzone przez: dietetykbliskociebie.pl
dietetyk Katowice
grudzień 14, 2021
Insulinooporność jest to stan, w którym wrażliwość tkanek na działanie insuliny jest obniżona, pomimo prawidłowej lub nawet podwyższonej ilości tego hormonu w surowicy krwi. Dysfunkcja ta dotyka coraz więcej osób. Insulinooporność wiąże się, z wieloma chorobami- cukrzycą typu I, cukrzycą
Wpływ diety na INR
Utworzone przez: mgr Alicja Skubis
dietetyk Czeladź
sierpień 09, 2021
INR jest parametrem stosowanym w monitorowaniu leczenia przeciwzakrzepowego środkami o właściwościach antykoagulacjnych np. warfaryną czy acenokumarolem. Leki tego rodzaju stosowane są w terapii takich chorób jak: żylna choroba zakrzepowo- zatorowa (zakrzepica żył głębokich, zatorowość płucna), zawał serca, migotanie przedsionków czy
Czy warto jeść ryby?
Utworzone przez: mgr Alicja Skubis
dietetyk Czeladź
lipiec 18, 2020
Ryby są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, w szczególności kwasu dokozaheksaenowego (DHA) i eikozapentaenowego (EPA), jodu, witaminy D i selenu,zapewniają prawidłowy rozwój ośrodkowego układu nerwowego (dlatego są szczególnie ważne u dzieci i młodzieży). Zapewniają prawidłowy rozwój psychoruchowy dzieci. Oddziałują korzystnie
Spersonalizowana dieta? Klucz do sukcesu!
Utworzone przez: mgr Alicja Skubis
dietetyk Czeladź
lipiec 15, 2020
Redukcja masy ciała to temat nadzwyczaj popularny. Na rynku dostępnych jest bardzo wiele publikacji poruszających tematykę różnego rodzaju diet i "sposobów" na szybką utratę masy ciała. Bardzo często nie mają one żadnego przełożenia na rzeczywiste efekty. Co więcej! Zastosowanie wielu
Błonnik pokarmowy i jego rola w codziennej diecie
Utworzone przez: dietetykbliskociebie.pl
dietetyk Częstochowa
lipiec 15, 2020
Błonnik (inaczej włókno pokarmowe) staje się coraz powszechniej poruszanym tematem dietetycznym. Jego korzystne działanie jest zauważane zarówno przez miłośników sportu i zdrowego trybu życia jak i przez specjalistów z zakresu medycyny. Spożycie błonnika w przeciętnym modelu żywieniowym jest zdecydowanie zbyt
Kiedy jest odpowiedni czas na rozpoczęcie diety?
Utworzone przez: mgr Alicja Skubis
dietetyk Czeladź
lipiec 13, 2020
Dietetycy często słyszą pytanie- "kiedy najlepiej rozpocząć dietę?". W poszukiwaniu odpowiedzi przeanalizowaliśmy rok biorąc pod uwagę przeróżne utrudnienia. • STYCZEŃ. Mam postanowienie noworoczne- zmieniam swój styl życia, schudnę ale przecież niedługo ferie, wyjeżdżam w góry, więc poczekam do marca. Wiosna
5 złotych zasad zdrowego żywienia
Utworzone przez: Roksana Mucha- Pudo
dietetyk Będzin
lipiec 13, 2020
Zmiana nawyków żywieniowych to proces długotrwały i wymagający. Dlatego też bardzo ważnym jest, żeby podejmować zmiany z pasją, zaangażowaniem i zasobami rzetelnej wiedzy na temat żywności i żywienia. Bardzo często na drodze do zmian staje dezorientacja i strach spowodowane brakiem
Dieta w nadciśnieniu tętniczym- dieta DASH
Utworzone przez: Roksana Mucha- Pudo
dietetyk Dąbrowa Górnicza
lipiec 13, 2020
Nadciśnienie tętnicze jest chorobą coraz powszechniej występującą w społeczeństwach krajów wysokorozwiniętych. Wyróżnia się nadciśnienie tętnicze pierwotne oraz nadciśnienie tętnicze wtórne. Nadciśnienie pierwotne obejmuje 90% rozpoznań. Jego podłoże stanowi: - nadmierna masa ciała, - brak aktywności fizycznej, - nieprawidłowa dieta, -