Przygotowanie do wizyty
Co warto przygotować na pierwszą wizytę?
- DZIENNICZEK ŻYWIENIOWY- spis potraw spożytych w ciągu ostatnich 2-3 dni. W dzienniczku powinny znaleźć się posiłki wraz ze składnikami z uwzględnieniem wielkości produktów oraz pór jedzenia. Należy pamiętać o zapisaniu zjedzonych przekąsek (owoce, słodycze, słone przekąski), dodatków cukru, słodzików, miodu oraz tłuszczy (masło, majonez, oleje, śmietana itd.). Zaleca się wpisać w dzienniczek wypite napoje- woda, herbata, kawa, soki i napoje gazowane.
- WYNIKI BADAŃ (aktualne wyniki badań laboratoryjnych, ewentualne wypisy ze szpitala, zalecenia lekarskie dotyczące diety i stylu życia).
- WYKAZ LEKÓW (spis przyjmowanych leków i suplementów diety).
Jakie badania laboratoryjne warto wykonać przed pierwszą wizytą?
- Morfologia
- OB
- CRP
- Glukoza na czczo
- Lipidogram
- AspAT, AlAT, GGTP
- Poziom witaminy D
- TSH (opcjonalnie Ft3, Ft4, anty TOP, anty TG)
- U osób z grup ryzyka oraz z problemami z glikemią/ insuliną: doustny test tolerancji glukozy, poziom insuliny, HbA1c
Im więcej wiemy o stanie naszego zdrowia, tym bardziej indywidualnie można wspomagać leczenie żywieniowo. Współpraca z lekarzem oraz odpowiednio skomponowana dieta mogą skutkować znaczną poprawą niektórych parametrów diagnostycznych oraz dać znaczną poprawę samopoczucia. Jak przebiega pierwsza wizyta? Pierwsza wizyta to wywiad żywieniowo- medyczny (czas trwania ok. 60 min). Podczas wywiadu dietetyk poznaje błędy żywieniowe pacjenta, stan zdrowia, wcześniejsze próby zmian sposobu odżywienia, preferencje smakowe oraz tryb życia. Podczas każdej wizyty za zgodą pacjenta wykonujemy analizę składu ciała z wykorzystaniem bioimpedancji elektrycznej. Pomiar jest całkowicie bezbolesny i nieinwazyjny. Poza masą ciała urządzenie wskaże ilości tkanki tłuszczowej, masę mięśni, zawartość wody w organizmie, wskaźnik tłuszczu trzewnego oraz wiek metaboliczny. Na pierwszej wizycie ustalimy wspólnie cele, dietetyk zapyta o preferencje smakowe, dostosuje pory posiłków do trybu życia (pomożemy pacjentowi nawet z najbardziej szalonym trybem życia czy pracą na 3 zmiany). Na podstawie wywiadu i pomiarów ułożymy indywidualną dietę w ciągu 3-7 dni roboczych od daty wizyty.
Jak przygotować się do analizy składu ciała? Aby uzyskany wynik analizy składu ciała był wiarygodny konieczne jest jego przeprowadzenie na bosą stopę. Nawet cienka skarpetka lub cienkie rajstopy uniemożliwiają dokładny pomiar.
Przeciwwskazania do badania: rozrusznik serca, ciąża, endoprotezy, padaczka. U osób z przeciwwskazaniami wykonujemy standardowe pomiary masy ciała oraz obwodów bez analizy składu ciała.
Jak przebiega wizyta kontrolna? Wizyta kontrolna trwa około 20-30 minut, pomaga rozwiać ewentualne wątpliwości i zmotywować pacjenta do dalszego działania. Dietetyk zapyta o samopoczucie, doprecyzuje listę preferowanych lub nielubianych produktów. Na każdej wizycie kontrolnej nieodpłatnie wykonujemy analizę składu ciała aby sprawdzić jakie nastąpiły postępy. Pod koniec wizyty ustalimy nowe cele, a w ciągu 3-7 dni roboczych ustalony zostanie nowy plan dietetyczny.
Podczas trwania kuracji dietetycznej niezbędna jest szczerość, ponieważ dzięki zebranym informacjom dietetyk jest w stanie dopasować indywidualne rozwiązania i pomóc pacjentowi osiągnąć założone cele. Dietetyka obowiązuje kodeks etyki zawodowej, dlatego wszelkie przekazane informacje objęte są tajemnicą i zostaną za drzwiami gabinetu :-)