Czym zastąpić cukier?
Miód- posiada szereg właściwości zdrowotnych. Zawiera niewielkie ilości składników mineralnych, witamin, wosków i pyłków kwiatowych. Jego indeks glikemiczny jest wysoki, a kaloryczność podobna do cukru. Nie jest więc, najlepszym wyborem dla diabetyków i osób na diecie redukcyjnej. Jego działanie prozdrowotne niszczone jest już w temperaturze 40 stopni. Nie traci on jednak swoich właściwości słodzących, co sprawia, że można stosować go jako zamiennik cukru w wypiekach.
Stewia- jest rośliną pochodzącą z Ameryki Południowej. Charakteryzuje się bardzo słodkim smakiem- jest 300 razy słodsza od cukru. Jest słodzikiem bardzo nisko kalorycznym. Jej główną wadą jest specyficzny posmak. Nie nadaje się też do obróbki w wysokich temperaturach.
Ksylitol- czyli cukier brzozowy. Jest łatwo dostępny nawet najpopularniejszych sklepach. Ma mniejszy IG niż cukier oraz zawiera mniej kalorii. Można stosować go do gotowania oraz pieczenia. Jest polecany diabetykom jednak należy pamiętać, że w dużych ilościach może powodować biegunkę.
Syrop klonowy- jest produktem naturalnym. Zawiera składniki mineralne, witaminy i antyoksydanty. Jest słodszy od cukru i mniej kaloryczny. Ma jednak wysoki indeks glikemiczny. Można stosować go do wypieków.