Królowa jesieni- dynia
Dynia często nazywana jest królową jesieni, ponieważ zawiera bardzo dużo wartości odżywczych, jest bardzo smaczna i można przygotować z niej wiele potraw. Obfituje w potas, który m.in. reguluje ciśnienie krwi, zawiera dużą ilość witaminy E- antyoksydantu, który chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Dynia jest również źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu. Ponadto jest źródłem beta-karotenu, który korzystnie wpływa na wygląd skóry oraz jest antyoksydantem.
To jesienne warzywo jest niskokaloryczne oraz zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego, więc znakomicie sprawdzi się w diecie u osób, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów.
Warte uwagi są także pestki dyni. Mogą doskonale wzbogacić smak potraw, a oprócz tego są świetnym źródłem składników mineralnych takich jak: magnez, cynk, wapń, żelazo.