Pasta z awokado
mgr Alicja Szwan - dietetyk Tarnowskie Góry
Szybka pasta na kanapki, do tortilli czy jako dip do warzyw. Warto kupować awokado dojrzałe lub zostawić je kilka dni na parapecie aby dojrzało. Skąd wiedzieć, czy awokado nadaje się już do zjedzenia? Powinno być dosyć miękkie od góry, a pod szypułką nie powinno być widać oznak pleśni :)
Składniki:
1 awokado (hass lub zielone dojrzałe)
Kilka pomidorków koktajlowych ok. 50g
Mały kawałek cebuli ok. 20g
1-2 ząbki czosnku
Świeżo mielony czarny pieprz
Limonka lub cytryna
Sól
Przepis przygotowania:
Awokadno rozgnieść widelcem, a następnie dodać drobno poszatkowaną cebulę, pokrojone w kostkę pomidorki oraz przeciśnięty czosnek. Doprawić pieprzem, solą i limonką. Aby zwiększyć ilość witaminy C, można dodać natkę pietruszki.
Sekretem dobrej pasty z awokado jest równowaga między smakiem słonym, a kwaśnym. Pasta powinna być odpowiednio kwaśna i odpowiednio słona. Jeśli jest zbyt kwaśna warto dodać więcej soli, a jeśli zbyt słona- więcej soku z limonki. Jak jest mdła to brakuje i soli i soku z limonki :)