Placki z dyni nie tylko na śniadanie
- dietetyk Bytom
W okresie jesiennym warto nie zapominać o dyni jako elemencie zdrowego żywienia. W okresie jesiennym dynia cieszy oko jako ozdoba ale to wdzięczne warzywo jest pełne minerałów, błonnika 2,9g/100g a także białka 1,3g/100g.
Składniki na ok 8 szt.:
jedna średnia dynia (ja wybrałam odmianę hokkaido)
3/4 szklanki mąki jaglanej
3 łyżki mąki owsianej
dwa jajka
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
olej rzepakowy
Opcjonalnie:
cynamon, miód, owoce do podania
Przepis przygotowania:
Dynię obrać i gotować do miękkości w małej ilości wody (jakieś 10-15 minut), odcedzić i zblendować na gładką masę z pozostałymi składnikami. Można doprawić cynamonem. Placuszki smażyc na łyżeczce tłuszczu. Gotowe placuszki polewać miodem, dekorować ulubionymi owocami.