Przegrzebki z rukolą
mgr Alicja Skubis - dietetyk Tąpkowice
Składniki:
(sugerowana porcja dla jednej osoby = 258 kcal)
100 g Przegrzebki
100 g Pomidorki koktajlowe
10g Olej rzepakowy
5 g Oliwa z oliwek
Rukola, sok z cytryny, natka pietruszki, czosnek
Przepis przygotowania:
Przegrzebki otworzyć nożem, wyjąć z muszli, oczyścić i dokładnie opłukać. Muszle odłożyć. Czosnek oraz natkę pietruszki posiekać. Na patelni rozgrzać olej, dodać przegrzebki, czosnek i pietruszkę. Doprawić do smaku odrobiną soli, ziołami i pieprzem. Przegrzebki należy smażyć bez przykrycia na umiarkowanym ogniu przez około 1-2 minuty z każdej strony. Muszle umyć, ułożyć na nich gotowe przegrzebki. Można skropić sokiem z cytryny. Podawać z sałatą z rukoli, pomidorków koktajlowych skropioną oliwą.