Zupa pomidorowa z klopsami
- dietetyk Czeladź
Składniki:
(sugerowana porcja dla jednej osoby = 477 kcal)
50 g Ryż brązowy
200g Pomidory (pulpa pomidorowa lub świeże pomidory)
250 g Bulion warzywny - wywar z włoszczyzny lub woda
30 g Serek twarożkowy chudy
50g Cebula
100g Mięso z piersi indyka bez skóry, mielone
10 g Bułka tarta (graham)
10 g Olej rzepakowy
Zioła prowansalskie, czosnek, majeranek, curry
Przepis przygotowania:
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Cebulę podsmażyć na połowie oleju. Połowę podsmażonej cebuli wymieszać z mielonym mięsem, bułką tartą, curry i wyciśniętym czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Uformować małe kulki. Podsmażyć z każdej strony na patelni po cebuli. Przełożyć do garnka, dodać pomidory, pozostałą cebulę i wywar. Gotować 10 minut. Wymieszać z serkiem, doprawić do smaku. Do zupy dodać ryż i przelać do głębokiego talerza. Posypać majerankiem.