Menu
Dietetyk Bilsko Ciebie
Telefon do poradni dietetycznej 731 698 373

Zerknij też do zakładki Kontakt!

Wiedza
wiedza o dietach

Czy warto jeść ryby?

mgr Alicja Skubis - dietetyk Katowice (Piotrowice)

Ryby są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, w szczególności kwasu dokozaheksaenowego (DHA) i eikozapentaenowego (EPA), jodu, witaminy D i selenu,zapewniają prawidłowy rozwój ośrodkowego układu nerwowego (dlatego są szczególnie ważne u dzieci i młodzieży). Zapewniają prawidłowy rozwój psychoruchowy dzieci.

Oddziałują korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Mają też znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu narządu wzroku - poprawiają ostrość widzenia orazmają wpływ na budowę siatkówki oka.

Odpowiednie spożycie ryb morskich jest szczególnie istotne u kobiet w ciąży, ponieważ odpowiednie podaż kwasów tłuszczowych omega-3 zapobiega przedwczesnym porodom, zmniejsza ryzyko atopowego zapalenia skóry i alergii u dzieci i niemowląt.

Nie wszystkie gatunki ryb są zalecane kobietom w ciąży ze względu na zawartość metylortęci. Należą do nich: miecznik, rekin, tuńczyk, szprotki, łosoś wędzony bałtycki, tilapia i szczupak.

Włączenie ryb w dietę zmniejsza ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, w tym szczególnie choroby Alzheimera i Parkinsona, poprawia odporność organizmu poprzez zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, które mają działanie przeciwzapalne zmniejszają ryzyko chorób autoimmunologicznych (np. choroby Hashimoto).

Zgodnie z rekomendacjami Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego zaleca się spożywanie ryb 2 razy w tygodniu.

wiedza o dietachwiedza o dieciewiedza o dietach
Partnerzy
PromedEstetica PromedMedicareEgyptos Salon kosmetycznyYasumiXtreme FitnessJolieCentrum Rekreacji i SportuAll-Medicus
Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest dietetyk Alicja Skubis. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję