Menu
Dietetyk Bilsko Ciebie
Telefon do poradni dietetycznej 731 698 373

Zerknij też do zakładki Kontakt!

Wiedza
wiedza o dietach

Insulinooporność- co to jest i kiedy mamy z nią do czynienia

mgr Alicja Skubis - dietetyk Warszawa

Insulinooporność jest to stan, w którym wrażliwość tkanek na działanie insuliny jest obniżona, pomimo prawidłowej lub nawet podwyższonej ilości tego hormonu w surowicy krwi. Dysfunkcja ta dotyka coraz więcej osób. Insulinooporność wiąże się, z wieloma chorobami- cukrzycą typu I, cukrzycą typu II, zespołem policystycznych jajników, niealkoholowym stłuszczeniem wątroby, miażdżycą, otyłością czy zespołem metabolicznym. Jest ona rozwijana w przebiegu tych schorzeń lub jest jednym z czynników predysponujących do zachorowania.

Wyróżnia się trzy mechanizmy powstawania insulinooporności:
1. Pierwszy z nich dotyczy oporności przedreceptorowej. Mamy z nim doczynienia kiedy receptory insulinowe w komórkach ciała nie otrzymują odpowiedniej ilości hormonu. Stan ten może wynikać z nieprawidłowej budowy cząsteczek insuliny, obecności hormonów o działaniu przeciwnym do insuliny np. kortyzol, glukagon, obecnością przeciwciał wiążących prawidłowe cząsteczki hormonu lub jego niedostateczną produkcją.
2. Kolejny mechanizm dotyczy samych receptorów insulinowych. Z opornością receptorową spotykamy się, gdy znacznie zmniejsza się ich liczba lub zdolność do wychwytywania insuliny.
3. Ostatni rodzaj oporności tkanek na insulinę to oporność postreceptorowa. Do przyczyn jej powstawania zaliczamy: nieprawidłowości we wchłanianiu insuliny do wnętrza komórki, zaburzenia w procesie łączenia się hormonu z receptorem oraz nasiloną lipolizę.

Insulinooporność jest zaburzeniem bardzo niebezpiecznym. Pozostawiona bez leczenia może wywołać poważne szkody w organizmie. Osoby będące w grupie ryzyka (zmagające się z wymienionymi schorzeniami) powinny szczególnie uważnie obserwować swój organizm i dbać o to by stan ten się nie rozwijał.

Główne objawy insulinooporności to: senność, obniżony nastrój, nadmierny apetyt, wzrost ilości tkanki tłuszczowej szczególnie w okolicy brzucha, rozwój zjawiska "rogowacenia ciemnego" oraz nieprawidłowości w pomiarach ciśnienia i badaniach laboratoryjnych (wysoki poziom glukozy, trójglicerydów).

Bibliografia:
1. Radziszewski M.: Insulinooporność- molekularne podłoże powstawania, występowanie w wybranych chorobach metabolicznych i endokrynopatiach.
2. Wesołowski P., Wańkowicz Z.: Insulinooporność- metody rozpoznawania i następstwa kliniczne.
3. Suliburska J., Kuśnierek J.: Czynniki żywieniowe i pozażywieniowe w rozwoju insulinooporności.

wiedza o dietachwiedza o dieciewiedza o dietach
Partnerzy
PromedEstetica PromedMedicareEgyptos Salon kosmetycznyYasumiXtreme FitnessJolieCentrum Rekreacji i SportuAll-Medicus
Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest dietetyk Alicja Skubis. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję