Czy warto jeść ryby?
Ryby są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, w szczególności kwasu dokozaheksaenowego (DHA) i eikozapentaenowego (EPA), jodu, witaminy D i selenu,zapewniają prawidłowy rozwój ośrodkowego układu nerwowego (dlatego są szczególnie ważne u dzieci i młodzieży). Zapewniają prawidłowy rozwój psychoruchowy dzieci.
Oddziałują korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Mają też znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu narządu wzroku - poprawiają ostrość widzenia orazmają wpływ na budowę siatkówki oka.
Odpowiednie spożycie ryb morskich jest szczególnie istotne u kobiet w ciąży, ponieważ odpowiednie podaż kwasów tłuszczowych omega-3 zapobiega przedwczesnym porodom, zmniejsza ryzyko atopowego zapalenia skóry i alergii u dzieci i niemowląt.
Nie wszystkie gatunki ryb są zalecane kobietom w ciąży ze względu na zawartość metylortęci. Należą do nich: miecznik, rekin, tuńczyk, szprotki, łosoś wędzony bałtycki, tilapia i szczupak.
Włączenie ryb w dietę zmniejsza ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, w tym szczególnie choroby Alzheimera i Parkinsona, poprawia odporność organizmu poprzez zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, które mają działanie przeciwzapalne zmniejszają ryzyko chorób autoimmunologicznych (np. choroby Hashimoto).
Zgodnie z rekomendacjami Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego zaleca się spożywanie ryb 2 razy w tygodniu.