Menu
Dietetyk Bilsko Ciebie
Telefon do poradni dietetycznej 731 698 373

Zerknij też do zakładki Kontakt!

Wiedza
wiedza o dietach

Odżywianie w anemii z niedoboru żelaza

mgr Alicja Skubis - dietetyk Katowice (Piotrowice)

Niedokrwistość z niedoboru żelaza może pojawić się z wielu przyczyn. Najczęściej rozwija się u dzieci, kobiet cierpiących na obfite krwawienia z dróg rodnych oraz u osób z chorobami przewodu pokarmowego (np. polipy jelita, nowotwór, nieswoiste zapalenia jelit). Bardzo ważne jest szybkie podjęcie interwencji dietetycznej i dostarczenie do organizmu tak ważnego składnika jakim jest żelazo. Jak powinno wyglądać postępowanie dietetyczne w przypadku rozwoju anemii?

Produkty bogate w żelazo- co włączyć do jadłospisu.
Żelazo w najlepiej przyswajalnej formie, czyli żelazo hemowe znajdziemy w mięsie czerwonym (nie tłustym!), wątrobie czy też pasztetach i przetworach z innych podrobów. Wiele produktów roślinnych także obfituje w ten składnik, jednak żelazo w nich zawarte charakteryzuje się niższą biodostępnością. W celu uzupełnienia niedoboru tego pierwiastka warto spożywać kakao, orzechy, migdały, pestki (sezam, dynia), a także gruboziarniste kasze i nieoczyszczone produkty zbożowe.

Produkty ułatwiające wchłanianie żelaza, czyli jak wspomóc swój organizm w walce z anemią.

Stopień biodostępności żelaza znacznie wzrasta w środowisku kwaśnym. Dlatego też, razem z produktami zawierającymi żelazo warto spożywać te, które odznaczają się znaczną zawartością witaminy C. Świetnym przykładem takiego produktu jest nać pietruszki. Posiada ona nie tylko imponującą zawartość kwasu askorbinowego lecz również samego żelaza! Ponadto polecane jest spożywanie owoców cytrusowych, papryki czerwonej i produktów kiszonych.

Warto pamiętać, że żelazo jest jednym z najważniejszych pierwiastków w naszym organizmie. Odpowiada za tworzenie się krwinek czerwonych, umożliwia sprawną wymianę gazową, wspomaga syntezę DNA, wchodzi w skład mioglobiny, czyli białka tworzącego tkankę mięśniową, a także stymuluje aktywność układu odpornościowego. Niedobór tego składnika stanowi ogromne obciążenie dla organizmu i może prowadzić do rozwoju poważnych powikłań.

Bibliografia:
1. Ciborowska H, Rudnicka A.: Dietetyka. Żywienie człowieka zdrowego i choego., PZWL, Warszawa 2009
2. Cymerys M., Rutz- Danielczak A, Pupek- Musialik D, Tykarski A.: Kliniczny zarys chorób wewnętrzynych, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Medycznego, Poznań 2013

wiedza o dietachwiedza o dieciewiedza o dietach
Partnerzy
PromedEstetica PromedMedicareEgyptos Salon kosmetycznyYasumiXtreme FitnessJolieCentrum Rekreacji i SportuAll-Medicus
Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest dietetyk Alicja Skubis. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję