Czy operacja bariatryczna to droga na skróty?
Utworzone przez: mgr Alicja Skubis
dietetyk Warszawa
listopad 29, 2023
Otyłość jest chorobą przewlekłą o złożonej etiologii charakteryzującą się nadmiernym gromadzeniem tkanki tłuszczowej, wpływającą niekorzystnie na stan zdrowia. Powikłania otyłości pogarszają jakość życia i prowadzą do wielu schorzeń. Leczenie otyłości można podzielić na leczenie niefarmakologiczne polegające na modyfikacji nawyków żywieniowych
Jak odżywiać się po liposukcji?
Utworzone przez: mgr Alicja Skubis
dietetyk Warszawa
listopad 02, 2023
Liposukcja jest zabiegiem pozwalającym na wymodelowanie określonych partii ciała. Aby utrzymać na stałe efekty zabiegu konieczna jest modyfikacja stylu życia, poprawa nawyków żywieniowych oraz wdrożenie regularnej aktywności fizycznej. Zmiany warto rozpocząć od wdrożenia regularności posiłków. Śniadanie zaleca się spożywać do
Kilka faktów o witaminie piękna.
Utworzone przez: Iga Gąsior
dietetyk Lipowa
maj 18, 2023
Witamina A jest bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Odpowiada za procesy widzenia- występuje jako składnik białka, które znajduje się w siatkówce oka. Uczestniczy także w tworzeniu się komórek rozrodczych oraz bierze udział w procesie
Jaki jest wpływ witaminy C na organizm człowieka?
Utworzone przez: Iga Gąsior
dietetyk Jasienica
kwiecień 24, 2023
Witamina C jest bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Ma ogromny wpływ na pracę układu odpornościowego i chroni nas przed różnymi chorobami. Co ważne, jest też antyoksydantem i zapobiega powstawaniu tzw. stresu oksydacyjnego. Stres oksydacyjny jest to sytuacja w
Czym zastąpić jajka i mięso w diecie?
Utworzone przez: mgr Alicja Skubis
dietetyk Warszawa
kwiecień 07, 2023
Zachęcamy do lektury artykułu dla pysznosci.pl, w którym dietetyk Alicja Skubis doradza jak przygotować potrawy wielkanocne bez użycia mięsa i jajek oraz dla kogo taka modyfikacja jest odpowiednim wyborem. Omawiane porady są niezwykle cenne nie tylko w okresie świątecznym. Sprawdzą
Dieta w okresie laktacji- czy powinna być restrykcyjna?
Utworzone przez: mgr Alicja Skubis
dietetyk Warszawa
marzec 13, 2023
W okresie laktacji zapotrzebowanie młodej mamy na składniki odżywcze, witaminy i minerały rośnie. Organizm kobiety wykorzystuje te elementy do produkcji jak najbardziej wartościowego pokarmu dla dziecka. Dieta w tym szczególnym czasie ma ogromne znaczenie zarówno dla niemowlęcia jak i dla
Jak pozbyć się zaparć?
Utworzone przez: Iga Gąsior
dietetyk Lipowa
luty 04, 2023
Zaparcia to bardzo częsty i niekomfortowy problem. Dla wielu jest to wstydliwe doświadczenie, które może skutecznie zepsuć dzień. Objawy zaparć to wzdęcia oraz ból brzucha, a także nieregularne wypróżnienia. Jest wiele przyczyn zaparć, na które wielu z nas nie zwraca
Czy warto wprowadzić ananasa do diety?
Utworzone przez: Iga Gąsior
dietetyk Lipowa
styczeń 27, 2023
Ananas to egzotyczny owoc o bardzo ciekawym smaku. W tym owocu znajdują się witaminy oraz cenne składniki odżywcze. Jego zaletą jest to, że jest dostępny w handlu cały rok. Ananas zawiera witaminę C, która sprawia, że procesy starzenia się w
Typowe błędy podczas odchudzania
Utworzone przez: Iga Gąsior
dietetyk Jasienica
styczeń 20, 2023
Wiele osób popełnia błędy podczas odchudzania, które skutecznie utrudniają ten proces. Jeśli waga stoi cały czas w miejscu to warto zastanowić się czy nie robimy czegoś źle. Czasami ograniczenie fast foodów i słodyczy nie wystarczy, aby osiągnąć wymarzoną sylwetkę. Bardzo
Jak przestać podjadać?
Utworzone przez: Iga Gąsior
dietetyk Lipowa
styczeń 13, 2023
Podjadanie to bardzo częsty problem, który dotyczy wielu osób. Jest to przeszkoda, która może skutecznie utrudnić odchudzanie oraz może prowadzić do problemów z masą ciała. Aby uniknąć podjadania należy zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu. Uczucie pragnienia można łatwo pomylić z
Królowa jesieni- dynia
Utworzone przez: Iga Gąsior
dietetyk Jasienica
listopad 11, 2022
Dynia często nazywana jest królową jesieni, ponieważ zawiera bardzo dużo wartości odżywczych, jest bardzo smaczna i można przygotować z niej wiele potraw. Obfituje w potas, który m.in. reguluje ciśnienie krwi, zawiera dużą ilość witaminy E- antyoksydantu, który chroni organizm przed
Dieta anti-aging
Utworzone przez: mgr Alicja Szwan
dietetyk Piekary Śląskie
wrzesień 21, 2022
Jak dieta wpływa na starzenie się skóry? Nie od dziś wiadomo, że zdrowe odżywianie oraz prowadzenia aktywnego trybu życia, mają ogromne znaczenie w kontekście zachowania pełni zdrowia i sprawności na długie lata. Podczas analizy składu ciała, którą wykonuję Pacjentom na
Odżywianie w anemii z niedoboru żelaza
Utworzone przez: mgr Alicja Skubis
dietetyk Katowice (Piotrowice)
luty 25, 2022
Niedokrwistość z niedoboru żelaza może pojawić się z wielu przyczyn. Najczęściej rozwija się u dzieci, kobiet cierpiących na obfite krwawienia z dróg rodnych oraz u osób z chorobami przewodu pokarmowego (np. polipy jelita, nowotwór, nieswoiste zapalenia jelit). Bardzo ważne jest
Co jeść i czego unikać, przy problemach z trądzikiem?
Utworzone przez: mgr Alicja Szwan
dietetyk Piekary Śląskie
grudzień 17, 2021
Problemy z cerą to zmora wielu osób w dzisiejszym świecie. Siedzący tryb życia i przetworzone jedzenie tylko pogłębiają ten problem. Zmiany skórne mogą być spowodowane zaburzeniami gospodarki hormonalnej lub nieprawidłową pielęgnacją. Odpowiednio zbilansowana dieta przynosi szereg korzyści zdrowotnych, w tym
Baby-Led Weaning
Utworzone przez: mgr Alicja Skubis
dietetyk Katowice (Piotrowice)
grudzień 14, 2021
Baby-led weaning (BLW) jest to metoda rozszerzania diety niemowlęcia dotychczas karmionego mlekiem. Polega ona na podawaniu dziecku różnych produktów stałych do samodzielnego spożycia. Podstawą diety dziecka w początkach stosowania BLW jest nadal mleko, ponieważ ilości zjedzonego przez dziecko pokarmu są
Insulinooporność- co to jest i kiedy mamy z nią do czynienia
Utworzone przez: mgr Alicja Skubis
dietetyk Warszawa
grudzień 14, 2021
Insulinooporność jest to stan, w którym wrażliwość tkanek na działanie insuliny jest obniżona, pomimo prawidłowej lub nawet podwyższonej ilości tego hormonu w surowicy krwi. Dysfunkcja ta dotyka coraz więcej osób. Insulinooporność wiąże się, z wieloma chorobami- cukrzycą typu I, cukrzycą