Menu
Dietetyk Bilsko Ciebie
Telefon do poradni dietetycznej 731 698 373

Zerknij też do zakładki Kontakt!

Wiedza
wiedza o dietach

Błonnik pokarmowy i jego rola w codziennej diecie

mgr Alicja Skubis - dietetyk Katowice (Piotrowice)

Błonnik (inaczej włókno pokarmowe) staje się coraz powszechniej poruszanym tematem dietetycznym. Jego korzystne działanie jest zauważane zarówno przez miłośników sportu i zdrowego trybu życia jak i przez specjalistów z zakresu medycyny. Spożycie błonnika w przeciętnym modelu żywieniowym jest zdecydowanie zbyt niskie.Wysokoprzetworzone, oczyszczone produkty, które zdobywają coraz większą popularność w codziennej diecie zawierają ten składnik w bardzo ograniczonej ilości lub nie zawierają go wcale.

Zapotrzebowanie na błonnik dorosłego, zdrowego człowieka wynosi od 25 do 40g na dobę.

Możemy wyróżnić dwie frakcje błonnika pokarmowego- rozpuszczalną i nierozpuszczalną. W skład błonnika wchodzą takie substancje jak: celulozy, ligniny, hemicelulozy (fakcja nierozpuszczalna) oraz pektyny, gumy i śluzy (frakcja rozpuszczalna). Są to substancje zawarte w produktach roślinnych.

Główne źródła błonnika pokarmowego:
- świeże warzywa oraz owoce,
- gruboziarniste kasze,
- nieoczyszczona mąka i produkty na jej bazie, płatki i otręby.
- orzechy i nasiona.

Błonnik pokarmowy wykazuje wiele korzystnych dla organizmu działań. Reguluje on pracę jelit, obniża poziom cholesterolu we krwi, redukuje poposiłkowe stężenie glukozy. Ponadto błonnik sprzyja obniżeniu ilości spożywanego w ciągu dnia pożywienia. Dzięki jego zdolności do chłonięcia wody zapewnia dłuższe uczucie sytości. Jest też cennym źródłem energii dla komórek nabłonka jelit. Probiotyczne bakterie bytujące w przewodzie pokarmowym, poprzez hydrolizę włókna pokarmowego uzyskują niezbędne im do rozwoju i pożytecznej pracy składniki enegetyczne.

Błonnik pokarmowy polecany jest w procesie leczenia wielu stanów chorobowych- cukrzycy typu II, otyłości, nadciśnienia tętniczego, zaburzeń gospodarki lipidowej, zespołu jelita drażliwego czy uchyłków jelita grubego. Istnieją również doniesienia o jego działaniu antynowotworowym oraz przeciwzapalnym.

Bibliografia:
1. Bienkiewicz M, Bator E., Bronkowska M.: Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej.
2. Kunachowicz H, Wojtasik A: Błonnik pokarmowy (włókno pokarmowe), w: Normy żywienia dla populacji polskiej- nowelizacja

wiedza o dietachwiedza o dieciewiedza o dietach
Partnerzy
PromedEstetica PromedMedicareEgyptos Salon kosmetycznyYasumiXtreme FitnessJolieCentrum Rekreacji i SportuAll-Medicus
Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest dietetyk Alicja Skubis. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję