Jaki jest wpływ witaminy C na organizm człowieka?
Witamina C jest bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Ma ogromny wpływ na pracę układu odpornościowego i chroni nas przed różnymi chorobami. Co ważne, jest też antyoksydantem i zapobiega powstawaniu tzw. stresu oksydacyjnego.
Stres oksydacyjny jest to sytuacja w organizmie, kiedy posiadamy więcej wolnych rodników tlenowych niż antyoksydantów, które chronią Nas przed stresem oksydacyjnym. Sytuacja ta może prowadzić do rozwoju różnych chorób np. nowotworów.
Witamina C odgrywa bardzo ważną rolę w diecie wegan i wegetarian. Ta witamina poprawia przyswajanie żelaza niehemowego, które pochodzi ze źródeł roślinnych. Niestety jest gorzej przyswajane niż żelazo hemowe pochodzące ze źródeł zwierzęcych.
Najczęściej witamina C kojarzy się z cytrusami. Prawdą jest, że zawierają one duże ilości tej witaminy, ale dobrym jej źródłem są też truskawki lub kiwi. Warzywa również są dobrym źródłem witaminy C. Papryka czerwona zawiera 144 mg tej witaminy w 100g. Natka pietruszki, która jest świetnym dodatkiem do potraw też jest bogata w witaminę C. Brokuły to kolejny świetny przykład i warto włączyć je do codziennej diety.
Ważnym aspektem jest to, że obróbka termiczna może zmniejszyć zawartość witaminy C w produkcie.
Jest to między innymi odgrzewanie potraw lub szybkie rozmrażanie. Witamina C jest rozpuszczalna w wodzie, więc gotowanie też może sprawić, że produkt będzie uboższy w tą witaminę. Produkty bogate w witaminę C najlepiej jest spożywać na surowo lub gotować na parze.
Bibliografia:
1. P. Nagel, Czy cytrusy to główne źródło witaminy C?, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, online: https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/czy-cytrusy-to-glowne-zrodlo-witaminy-c
2. P. Górska, Witamina C- co oprócz cytryny jest jej bogatym źródłem?, Kcalmar, online: https://kcalmar.com/blog/2018/01/12/witamina-c-co-oprocz-cytryny-jest-jej-bogatym-zrodlem